Opasna romansa, akciona komedija

Višestruko nagrađivani film Steven Soderbergh uz zvjezdanu ekipu priča nam priču o „Opasnoj romansi“ u nedjelju, 1. avgusta, samo na Elta HD

Detektivka Karen Sisco (J. Lopez) slučajno se našla u blizini jednog floridskog zatvora u isto vrijeme kad je zatvorenik Jack Foley (G. Clooney) bježao iz njega. Prije nego što se snašla, Jack i njegov partner Buddy (V. Rhames) su je razoružali i strpali u prtljažnik auta. Pridružio joj se i Jack kako ga policija ne bi opazila. Umjesto ratobornog raspoloženja među njima se razvije prijateljska konverzacija, pa čak i simpatija. Ali čim uhvati priliku, Karen bježi.

Jack na slobodi nema namjeru mirovati. U zatvoru je doznao da jedan zatvorenik u kući u Detroitu skriva dijamante vrijedne 5 milijuna dolara, pa se s Buddyjem uputi po njih. Karen, profesionalno i emocionalno zainteresovana za Jacka, zna za njihove planove i prati ih u stopu. Planovi će se ipak malo promijeniti kad Jack dozna da se još jedan bivši zatvorenik, okrutni Snoopy (D. Cheadle), namjerio na dijamante…

Do druge polovine devedesetih reditelj Steven Soderbergh bio je jedan od najperspektivnijih „nezavisnjaka“, najpoznatiji kao autor legendarnog filma „Seks, laži i videotrake“, nagrađen Zlatnom palmom na Međunarodnom filmskom festivalu u Cannesu.

Danas se njegovo ime uglavnom veže uz visokobudžetne projekte ozbiljnih dramskih tonova (Traffic, Erin Brockovich, Doušnik) ili čisto zabavnog karaktera (Oceanovih 11, 12 i 13). Upravo ovaj film označio je prekretnicu u redatiljevoj karijeri, snimljen prema romanu Elmorea Leonarda s prilično velikim budžetom i zvjezdanim imenima. Pisanje scenarija povjerio je Scottu Franku koji je izvrsno pretočio roman u dvosatni filmski materijal.

Film je bio novinovan za dva Oscara, a osvojio je brojne nagrade, među kojima se izdvajaju tri nagrade američkog udruženja National Society of Film Critics (najbolji reditelj, film, scenarij) te nagradu Američkog scenarističkog udruženja uručenu Scottu Franku kao autoru najboljeg adaptiranog scenarija.

Uloge: George Clooney, Jennifer Lopez, Ving Rhames, Don Cheadle, Dennis Farina,